Tips bij het bestellen van een douchecabine

Ga je een nieuwe badkamer kopen? Dan moet je veel keuzes maken. Onder andere over tegels, badkamermeubels, kranen en douches. Je zult dagelijks gebruik maken van je badkamer en onder andere van de douchecabine. Het is daarom ook goed om te oriënteren welke cabine het beste bij je nieuwe badkamer past. Door het ruime aanbod kan het ingewikkeld zijn om de juiste keuze te maken. Daarom bieden we je tips aan om het je iets gemakkelijker te maken.

Een droge badkamervloer

Een douchecabine zorgt voor veel comfort in je badkamer. Het belangrijkste voordeel is dat de rest van de badkamer niet nat wordt. Door de glazen wanden wordt het water goed tegengehouden, net als zeepresten. Wanneer je klaar bent met douchen hoef je enkel de glazen wanden en de kraan af te nemen. De vloer van de rest van de badkamer blijft droog. Ook blijft het stoom en dus de warme goed in de cabine hangen. Zeker in de wintermaanden is dit erg fijn. Een goede reden om een douchecabine te bestellen.

Duurzame onder de douche

Het juiste formaat bestellen

Als je een douchecabine gaat bestellen moet je van tevoren weten hoe groot deze moet zijn. Dit hangt van je badkamer af. De meest gangbare maat is 90 bij 90 cm, maar je kunt dit uitbreiden tot 120 cm. Van tevoren kun je opmeten welk formaat het beste bij de badkamer past, maar laat je hierover ook informeren wanneer je naar de winkel gaat om een douchecabine te kopen. Wil je liever bestellen? Dan kun je op veel websites meer informatie zoeken over het kiezen van de juiste grootte.

Kies je voor een openslaande deur of voor schuifdeuren?

Bij het bestellen van een douchecabine kun je kiezen voor schuifdeuren of openslaande deuren. Beide hebben zowel hun voor- als nadelen. Heb je een kleine badkamer? Dan kun je het beste kiezen voor schuifdeuren. Je hoeft zo geen ruimte vrij te maken om de deur te openen. Andere meubels kunnen gemakkelijk dichtbij de douche geplaatst worden.

Er kleven ook een aantal nadelen aan schuifdeuren. De ruimte om de cabine in te stappen is namelijk kleiner dan wanneer je een openslaande deur neemt. Zeker wanneer de douchecabine wat kleiner is kan dit oncomfortabel zijn. Ook is montage wat lastiger en kost het meer moeite en tijd om de schuifdeuren schoon te maken. Er kunnen meer zeepresten tussen de deuren komen dan bij een openslaande deur.

De openslaande deur

Heb je een ruimere badkamer? Dan kan een openslaande deur een optie zijn. Een openslaande deur heeft geen frameranden. Schoonmaak en onderhoud is hierdoor makkelijker en het geeft oom een ruimtelijk effect aan je badkamer.

Heb je bij schuifdeuren soms wat beperkte ruimte om in en uit de cabine te stappen, bij een openslaande deur heb je hier geen last van. Wel moet je rekening houden met de draaicirkel van de deur. Je badkamer moet hier wel groot genoeg voor zijn.

Welke vorm douchecabine ga je bestellen?

Naast de grootte en de deuren kun je ook nog kiezen tussen verschillende vormen douchecabines. Ook hierbij is vooral de indeling en de grootte van de badkamer belangrijk om in gedachte te houden wanneer je een vorm uitkiest en gaat bestellen. Er zijn drie verschillende vormen, namelijk een vierkante vorm, de kwartronde douchecabine en de rechthoekige vorm.

Een vierkante douchecabine past vaak het beste in een kleine badkamer. Je bespaart ruimte wanneer je voor deze cabine kiest, omdat deze gemakkelijk naast de andere onderdelen van de badkamer geplaatst kan worden. Je kunt bij een kleine badkamer ook kiezen voor een kwartronde vorm.

Deze cabine wordt in een hoek van de badkamer geplaatst en door de schuifdeuren die vaak in deze cabine zitten bespaar je nog meer ruimte. Is de grootte van je badkamer geen probleem?

Dan is een rechthoekige douchecabine een optie. Je creëert hiermee nog meer ruimte in je badkamer, doordat één zijde van de cabine breder is.

Een douchecabine direct op de tegelvloer plaatsen

Op de kranen na is er dan nog één belangrijke keuze te maken. Ga je voor een douchebak of plaats je de cabine direct op de tegelvloer? Ook bij deze keuze kun je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

De voordelen van een cabine direct op de tegelvloer plaatsen is dat het een ruimtelijker effect geeft aan je badkamer en dat je je teelvoer niet onderbreekt. Je badkamer blijft zo een mooier geheel. Daarnaast stap je ook gemakkelijker de cabine in en uit omdat je niet over de rand van de bak hoeft te stappen. Zijn er nadelen aan een douchecabine zonder douchebak? Ja. Het water kan minder goed weglopen op een tegelvloer. Ook heb je te maken met voegen tussen de tegels waar schimmel op kan vormen als je het niet regelmatig schoonmaakt.

Een douchebak bestellen

Een douchebak heeft veel voordelen ten opzichte van een douchecabine zonder bak. Het kost ten eerste minder werk om de cabine te plaatsen wanneer deze is voorzien van een douchebak. Daarnaast is een douchebak makkelijker af te nemen en ben je minder lang bezig met schoonmaken. Het water loopt beter weg in een douchebak en er is minder snel kans op lekkage. Heb je een oud huis? Dan is een douchebak een uitkomst.

Vaak zijn de vloeren in een oude woning niet recht en wordt een cabine op een tegelvloer plaatsen lastig. Helaas zit er een nadeel aan een cabine met douchebak.

Het staat minder strak en kan het afbreuk aandoen aan je net nieuw verbouwde badkamer. Vind je dit geen probleem? Kies dan voor gemak en bestel een complete douchecabine die meteen geïnstalleerd kan worden.

Met deze tips ben je beter voorbereid wanneer je een douchecabine gaat bestellen. Bekijk goed wat voor soort badkamer je hebt en stem hier je keuze op af. Bedenk wat je belangrijk vindt; comfort of ga je voor de looks. Wanneer je deze tips hanteert kun je de beste keuze maken voor een douchecabine die het meest geschikt is voor je badkamer.