Waar je op moet letten bij het bestellen van een designradiator

Een essentieel onderdeel van een nieuwe badkamer is de radiator. Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt bij het bestellen van een nieuwe badkamer, maar een radiator is wel belangrijk voor voldoende warmte en het geeft karakter aan de ruimte.

Wanneer je een radiator gaat bestellen kun je het beste voor een designradiator gaan. Deze zijn speciaal gemaakt voor in de badkamer en zorgt voor aangename warmte. Hieronder vind je tips om de juiste designradiator voor jouw badkamer te vinden.

Een radiator bestellen: waar je op moet letten tijdens de aanschaf
In je nieuwe badkamer is een designradiator echt een must. Een designradiator roest niet, warmt snel op, neemt weinig ruimte in en voegt een speels element toe aan de inrichting van je badkamer. Waar let je op bij het bestellen van een designradiator? Neem deze waardevolle tips door voordat je een designradiator gaat kopen.

Duurzame onder de douche

Een designradiator bestelen

Misschien is de radiator wel het laatste onderdeel waar je mee bezig bent wanneer je een nieuwe badkamer bestelt. Wel is het essentieel en iets wat meteen opvalt. Daarom kun je ook het beste kiezen voor een designradiator die een mooi en speels effect aan je badkamer geeft.

Een designradiator is een speciale radiator die niet roest en lekt in vochtige ruimtes. Ze zijn speciaal gemaakt voor in de badkamer en gaan lang mee. Wanneer je een nieuwe badkamer bestelt wil je dat alles zo lang mogelijk mooi blijft. Kies je voor een designradiator, dan weet je dat dit een goede investering is vanwege praktische aspecten en omdat het een luxe uitstraling aan je badkamer geeft.

Materiaalkeuze bij het bestellen van een designradiator

Net als met veel badkamer onderdelen heb je ook in designradiatoren veel keuze, vooral op het gebied van materiaal. Er zijn drie soorten materiaal te onderscheiden, die allemaal over een beschermende laag bezitten die ze beschermt tegen vocht.

Met een designradiator van zowel RVS als aluminium en als staal heb je geen last van roestvorming. Wel zijn er verschillen tussen de materialen. Voordat je een designradiator gaat bestellen is het goed je te verdiepen in deze verschillen.

De voor- en nadelen van RVS

Een designradiator van RVS heeft veel voordelen. Wanneer je voor dit materiaal kiest zal je vrijwel nooit last krijgen van roestvorming. Daarnaast is de warmte die van de radiator afkomt heel aangenaam. Houd je niet van veel onderhoud? Dan is RVS een goede optie. Wel is het relatief duur en dat is ook meteen het nadeel van een designradiator van dit materiaal.

 De voor- en nadelen van staal

Kies je voor staal, dan heb je keuze uit een zeer ruim aanbod. Dit komt omdat de meeste designradiatoren van dit materiaal zijn gemaakt. Doordat er veel aanbod is, is de prijs ook een stuk lager dan die van RVS en is dit een goede keuze wanneer je een beperkt budget hebt om je badkamer te verbouwen.

Een ander belangrijk voordeel van een designradiator van staal is dat het nog lang warmte blijft uitstralen, nadat je de radiator hebt uitgezet. Zo bespaar je op je maandelijkse energiekosten. Helaas staal ook een nadeel. Het is gevoeliger voor vocht, waardoor de coating sneller aangetast kan worden. Een radiator van staal zal dan ook iets minder lang meegaan dan die van RVS.

De voor- en nadelen van aluminium

Wil je een designradiator die de warmte het beste door geleidt? Dan kun je kiezen voor een radiator van aluminium. Dit materiaal is namelijk de beste warmtegeleider. Deze designradiator warmt het snelste op, waardoor je snel een warme badkamer hebt.

Wel koelt het materiaal ook snel af en moet je de radiator dus langer aan zetten om van de warmte te kunnen profiteren dan bij een radiator van staal. Daarnaast kan aluminium goed tegen vocht en heb je geen last van roestvorming. Een designradiator van aluminium is makkelijk te monteren, omdat het materiaal licht is van gewicht. Een nadeel is dat je beperkte keuze hebt, omdat er niet veel designradiatoren van aluminium worden aangeboden.

Een designradiator met genoeg vermogen bestellen

Veel mensen vinden het fijn om in een warme badkamer te stappen. Designradiatoren zijn in staat om je badkamer snel te verwarmen, mits deze genoeg vermogen heeft.

Het is afhankelijk van de grootte van je badkamer hoeveel vermogen de radiator nodig heeft. Dit kun je uitrekenen met de volgende formule: volume badkamer in m3 (lengte x breedte x hoogte) x 93 Watt = minimaal benodigde vermogen voor een ideale temperatuur in de badkamer.

Op deze manier weet je dus hoeveel watt je radiator nodig heeft om de badkamer snel op te warmen en schimmel te voorkomen. Want naast dat een designradiator zorgt voor een lekker warme badkamer, voorkom je er ook schimmelvorming mee. Een designradiator verminderd de koude lucht die vrijkomt tijdens het douchen.

Deze koude lucht zorgt voor condens en dit kan schimmel veroorzaken wanneer het neerdaalt. Met een designradiator wordt dit condens en dus de schimmelvorming verminderd.

Allerlei soorten vormen en kleuren

Naast verschillende soorten materialen is er ook ruime keuze in kleuren, typen en vormen designradiatoren. Het hangt van de stijl en de grootte van je badkamer af welk type het beste in de ruimte past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verticale radiator wanneer je je handdoeken hier graag aan wilt ophangen.

Deze worden snel droog door de warmte. Een horizontale radiator staat het beste in een kleine badkamer, omdat je efficiënter met de ruimte omgaat. Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken. Kies hiervoor wanneer je een wat grotere badkamer hebt.

Een donkere designradiator geeft pit aan je interieur en valt ook goed op. In een kleine badkamer kun je beter een lichtere radiator kiezen, omdat dit optisch meer ruimte geeft.

Wil je een bijzondere radiator die echt opvalt? Dan kun je uit allerlei soorten vormen kiezen, zoals een buis of spiraal.

Het plaatsen van de designradiator

Omdat een designradiator best wat ruimte in beslag neemt is het belangrijk om te bepalen waar deze komt te hangen. De plek is ook bepalend voor hoe snel de ruimte wordt verwarmd. Je kunt een designradiator bijvoorbeeld het beste hangen op de koudste plek in de ruimte.

Denk hierbij aan een buitenmuur of vlakbij het raam. Houdt ook rekening met de praktische zaken. Hang een radiator niet te ver van de douche of het bad vandaan. Je wilt immers een lekkere warme handdoek na het douchen en hiervoor niet eerst de hele badkamer doorlopen. Het is daarnaast het beste om je radiator op een vrije plek te hangen en vijf centimeter van de muur, zodat de lucht zich goed kan verspreiden en de luchtcirculatie voldoende is. Houd ook aan de onder- en de bovenzijde minimaal tien centimeter vrij.